อาหารอีกอย่างที่กินมาตั้งแต่จำความได้คือเสต็กเนื้อวัว
บ้านข้าพเจ้าเป็นชาวจีนอีสาน ฟังดูน่าอัศจรรย์ที่เราทำเสต็กกินกันในบ้าน กินกันอย่างจริงๆจังๆเลยทีเดียว ถ้าไม่ทำกินเองก็ไม่ซื้อเอาจากร้านอาหารในเมืองชัยภูมิ ที่นั้นจะมีเมนูเสต็กหลายอย่าง...เสต็กไก่
เสต็กหมู เสต็กเนื้อ เว้นแต่เสต็กไก่ซึ่งทอด รสชาติของเสต็กสองประเภทหลังดูเป็นหนึ่งเดียวกันหมดคือราดซอสรสเปรี้ยว
มีเพียงในบ้านข้าพเจ้าเท่านั้นที่ไม่ได้ราดซอสรสเปรี้ยว (ซอสตราไก่งวง) เพราะที่บ้านจะเน้นซอสมะเขือเทศเป็นหลัก
จริงๆเขาไม่ได้เรียกเสต็ก เขาเรียกสลัดเนื้อสัน สลัดหมู และสลัดไก่ ด้วยความทรงจำนี้ทำให้ภายหลังไปกินสลัดแล้วเจอแต่ผักเปล่าๆถึงกับตะลึง เพราะเกิดมาไม่เคยกิน ตกใจ นึกว่าเขาส่งผิดมาให้ (บ้านนอก ขออภัย)
เสต็กแรกเริ่มในความทรงจำของผู้เขียนเป็นเสต็กสีดำๆ มีซอสเปรี้ยวๆราด กินกับผักสลัดราดสลัดน้ำใส พออยู่กรุงเทพก็กินร้านอาหารในซอยเอกมันปัจจุบันปิดตัวไปแล้ว รสชาติก็เป็นเหมือนกันอีก จนตัวเองคิดไปแล้วว่าเสต็กนี้ไซร้รสชาติอย่างนี้
ภายหลังโตมาหน่อยแม่พาไปกินซิสเลอร์ที่อยู่ในซอยบ้าน (ทองหล่อ) เลยได้ทราบครั้งแรกว่ามันมีอย่างอื่นด้วย
เสต็กนี้ข้าพเจ้านับเนื่องไปว่าเป็นหนึ่งในอาหารแบบฝรั่งที่จีนทำ ภายหลังเป็นที่รักรู้กันว่าเป็นเสต็กแบบจีน (Chinese Steak) หรือบางทีเรียกไปเลยว่าเสต็กแบบไหหลำ
หลังจากมีเสต็กแบบซิสเลอร์ขาย และร้านในซอยเอกมันปิดตัวลงไป พร้อมการกลับชัยภูมิน้อยลงข้าพเจ้าก็ออกจะลืมๆเสต็กแบบดั้งเดิมที่มีซอสรสเปรี้ยวใส่ลงไป
ถ้าถามสูตรแบบของบ้านข้าพเจ้าว่าทำเสต็กกินเองอย่างไร คำตอบที่ได้ง่ายมาก ใส่ซีอิ้วขาว ซีอิ้วดำ ซอสเปรี้ยว(เล็กน้อย) ซอสมะเขือเทศ (เยอะๆ) ซอสพริก (เยอะหน่อยแต่ไม่เท่ามะเขือเทศ) พริกไทย กระเทียม รากผักชี เหล้า หมักไว้ พอทำเสร็จก็เอาไปทอดในกระทะ เกรียมหน่อยก็ราดน้ำลงไปปิดฝาในมันค่อยๆยุ้ย พอทำเสร็จก็ยกเนื้อขึ้นมา แล้วผสมซอสข้างต้นกับแป้งมันละลายน้ำอีกครั้งก่อนจะใส่ลงไปในน้ำทอดเนื้อที่เหลือ
ต่อมาเมื่อมาอยู่ต่างแดน และแดนดังกล่าวคือเมืองจีน ข้าพเจ้าลองทำ เพื่อนฝรั่งมานั่งกิน ชมกันใหญ่ว่าอร่อย แถมทำสตูอีก (ใช้ซี่โครงหมูทำ) เพื่อนก็ว่าอร่อย อาหารไทบอร่อยจริงๆ ข้าพเจ้าเลยบอกว่าเปล่า ฉันทำอาหารฝรั่งจ้ะ
ผลคือเพื่อนฝรั่งบอกว่าเกิดมาตะลุยกินทั่วยุโรปแล้ว ไม่เคยเจออาหารฝรั่งแบบนี้เลย เชื่อเหอะมันคืออาหารไทย
ก็ไม่กล้าเถียงเขา
ต่อไปนี้คือสูตรสเต๊กแบบจีนที่ค้นได้ ขอท่านลองพิจารณาเอง เผื่อท่านใดมีความทรงจำวัยเด็กคล้ายๆกัน
Chinese Steak With Peppers
Serves 6
More Chinese Recipes
Prep Time: 1 hour
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 1 hour, 15 minutes
Ingredients:
• 1 1/2 pounds flank steak or filet mignon
• .
• Marinade:
• 5 teaspoons Chinese rice wine or dry sherry
• 4 teaspoons soy sauce
• 1 tablespoon cornstarch
• 1 tablespoon vegetable oil
• .
• Sauce:
• 2 tablespoons ketchup
• 1 tablespoon Worcestershire sauce
• 2 teaspoons barbeque sauce
• 1 tablespoon soy sauce
• 1 teaspoon granulated sugar
• .
• Other:
• 2 small tomatoes
• 1 green bell pepper
• 1 orange bell pepper
• 2 cloves garlic
• 2 green onions
• 6 tablespoons oil for stir-frying, or as needed
Preparation:
Cut the beef across the grain into 1-inch cubes. Add the Chinese rice wine or sherry, soy sauce, and cornstarch. Marinate the beef in the refrigerator for 30 minutes. Add 1 tablespoon oil and marinate for another 30 minutes.
While the beef is marinating, prepare the sauce and vegetables. Combine the sauce ingredients and set aside. Wash the vegetables as needed. Peel the tomatoes and cut into 6 equal wedges. Cut the peppers in half, remove the seeds and cut into cubes. Peel and finely chop the garlic. Cut the green onions on the diagonal into 1-inch pieces.
Heat the wok over medium-high to high heat. Add 2 tablespoons oil. When the oil is hot, add half the beef. Brown briefly, then stir-fry until the beef changes color and is nearly cooked through. Remove from the wok. Cook the remaining beef, adding more oil as needed.
Add 2 tablespoons oil to the wok. When the oil is hot, add the garlic and green onion. Stir-fry until aromatic (about 30 seconds). Add the green pepper. Stir-fry for 1 minute, then add the orange bell pepper. Stir-fry for another minute, and add the tomato wedges. Stir-fry until the vegetables are softened. (Total cooking time is about 3 to 4 minutes).
Push the vegetables up to the side of the pan. Add the sauce in the middle of the wok. Heat briefly then add the beef back into the pan. Mix everything together. Taste and add extra sugar or soy sauce if desired. Serve hot over rice.
Reader Rating for Chinese Steak With Peppers: 5 out of 5 stars
Comments: The recipe is totally delicious! I’ve been looking for a steak recipe for a long time and when I tried this one, I truly found the recipe that i was looking for. The taste and the aroma is just right and it's easy to prepare....”
http://chinesefood.about.com/od/beef/r/chinesesteak.htm